Jyryn kasvatti ja vaikuttajanainen
Outi Havia

Jarmo Niemenkari

Helsingin Jyryn täyttäessä 120 vuotta juhlavuoteen on suunniteltu paljon arvokasta toimintaa alkaen vuosikokouksesta Urheilumuseossa ja huipentuen elokuvaesityksen, historiatapahtuman, Pornaistenniemen ja Seuraseminaarin ynnä muun jälkeen järjestettävään seuran juhlaan. Tällainen aktiivisuus vaatii paljon puuhaa seuran vastuuhenkilöiltä ja innostusta jäsenistöltä.

Ilman uskollisia ja pitkäaikaisia vastuunkantajia tuskin mikään urheiluseura voisi vuodesta toiseen, jopa 120 vuoden ajan, toteuttaa laadukasta urheilutoimintaa ja sukupolvet ylittävää nuorten ja aikuisten liikuntakasvatusta. Kautta Jyryn kunniakkaan historian seura on onnistunut saamaan jäseniksi tai kasvattamaan omasta joukostaan aikaansaavia  urheilijoita ja uskollisia vastuuhenkilöitä eri tehtäviin. Tästä hyvästä seurahengestä voidaan olla ylpeitä ja iloisia tänäkin päivänä.

Yksi tällainen Helsingin Jyryn kasvattama seurajohtaja on tämänhetkinen seuran varapuheenjohtaja ja naisosaston puheenjohtaja Outi Havia. Hän on liittynyt seuraan osallistumalla 10-vuotiaana  pikkutyttönä Vallilan kansakoulussa järjestettyyn voimisteluun. Kipinä liikuntaan syttyi siellä. Pitkä kehityspolku johti Jyryn joukkueissa saavutettuun menestykseen ja kansainvälisiin esiintymisiin. Outi jopa omaksui uuden lajin, rytmisen voimistelun, ja oli siinä Jyryn lupaava tähtivoimistelija Anja Järvisen valmennuksessa. 

Oman harrastuksensa ja nuorten valmentajana toimimisen lisäksi Outi Havialla on ollut Jyrylle paljon muuta annettavaa yli 60 vuoden ajan. Aluksi nuorisojaostossa, sitten naisosastossa, seuran sihteerinä, johtokunnassa, monien tapahtumien ideoijana ja johtajana. Outin johdolla Jyryyn on syntynyt aina uusia ryhmiä ja on saatu ohjaajiksi taidokkaita osaajia. Yksi tällainen aarre on ollut nyös Minna Närvä Turun Jyryn kasvatti ja lahja kaimaseuralleen.

 

Sen lisäksi että Outilla on huomionarvoiset meriitit omassa seurassaan, hän on osallistunut laajasti  muuhunkin järjestötoimintaan ja Outin nykyaikaisiksi sanotut verkostosuhteet ovat olleet hyödyksi myös Jyrylle. Outi on ollut vuosien myötä yhteisissä toiminnoissa eri tavoin esimerkiksi Työväen Urheiluliitossa, Voimisteluliitossa, Stadin Slangissa, Helsingin Kaupungilla ja Urheilumuseossa.

Outin omaa liikuntaharrastusta Lipstikka-ryhmässä ja Riikkasetissa kannustavat esiintymiset kotimaisissa juhlatapahtumissa sekä kansainvälisissä Golden Ages Gym Festivalissa ja Gymnaestradassa. Edellinen oli viimeksi Kreetalla ja jälkimmäinen Tampereella. Kannustavaa jatkoa on luvassa. Kotijoukot Pena ja Ville ovat olleet Outille oleellisena tukena.

Outin suhteet ovat edistäneet yhteistyötä Viroon ja Kaleviin. Jyryläiset ovat useasti  esiintyneet Tallinnassa ja Tartossakin. Myös virolaiset ovat vierailleet Suomessa. Oma lukunsa on pitkään jatkunut suhde Saarenmaalle. Siinä aloite tuli toiselta lapsesta asti Jyryä edustaneelta voimistelijalta ja valmentajajalta Marja Sylmanilta. Outi ja Marja ovat oivallisena esimerkkinä siitä, millaisia upeita ystävyyssuhteita seuratoiminnassa voi syntyä. 

Outi Havia on ollut yleensä vastuunkantajana, kun Jyryn naiset ovat järjestäneet lukuisia voimistelukilpailuja Kisahallissa, kun on osallistuttu talkoisiin Stadionilla tai Flow’ssa, Helsingin Jyryn yhteisiä huippuhetkiä olleet hienot vuosijuhlat. Juhlissa naisilla on ollut keskeinen rooli, mutta kaikki seuran aktiivit ovat osallistuneet järjestelyihin ja esityksiin. Mainittakoon viimeisimmät: Kaskenpolttajan kataja (Jyryn 90-vuotisjuhla), Viittä vaille sata (95-vuotisjuhla), 100 vuotta ihmisen arvoista liikettä (100-vuotisjuhla). Täydet katsomot Savoy-teatterissa saivat nauttia seuratyön taiteellisesta puolesta. Loistokas tapahtuma oli myös naisosaston 100-vuotisjuhla Aleksanterin teatterissa 2009. Jyryn täyttäessä 110 vuotta järjestettiin tavallista erikoisempi juhla Eläintarhan perinteisellä urheilukentällä olympiahengessä. Kilpailuja ja liikuntaa edustivat Jyryn kaikki lajit sekä kansainvälisyyttä iso voimisteluryhmä Saarenmaalta. Avajaispuheen pitäjä kansanedustaja Erkki Tuomioja saapui kentälle  juosten.

Outi on toiminut mielilajissaan joukkuevoimistelussa tuomarina yli 40 vuotta. Saadusta arvostuksesta on seurannut into englannin kielen opiskeluun ja halu pätevöityä myös kansainvälisesti. Outi on MM-kilpailuissa, maailman cupeissa ja muissakin arvokilpailuissa ollut edustamassa Suomea tuomarina hyvinkin parikymmentä vuotta aina Färsaarilla ja Kanadassa asti.

Kun Suomen Työväen Urheiluliitto täytti 26.1.2019 sata vuotta, Helsingin Jyryllä oli Koiton juhlasalissa yhtenä perustajaseurana merkittävä osa. Outi Havia oli tuolloin ansioistaan palkittujen joukossa. Kesällä TUL:n Liittojuhlien Gaalanäytös  Helsingin Kaupungin teatterissa oli korkean arvonsa mukainen liikuntajuhla, jossa presidentti Tarja Halonen piti lämminhenkisen avauspuheen. Outi Havialla ja monilla muillakin Jyryn naisilla oli taustalla vaativia tehtäviä. On hienoa, että myös Tanja Elorannan nykyisin luotsaama Lipstikka valittiin näyttämölle. Myös Suomen Voimisteluliitto noteerasi tämän seniorien ryhmän omassa juhlassaan Helsingin Jäähallissa. Sitä kautta ryhmä pääsi myös televisioon. Siitä kokemuksesta oli hyötyä, kun ryhmä esiintyis televisiossa Masked Singer -ohjelmassa. 

Outi on vaikuttanut aktiivisuudellaan moneen asiaan ja saanut työstään ansaittua huomiota:  Helmi ja Arvo Keskivälin toimitsijapalkinto vuonna 1998, Jyryn kultainen ansiomerkki. TUL:n kultainen ansiomerkki 1999, TUL:n Malja 26.1.2019, TUL:n Suur-Helsingin piirin kultainen ansiomerkki 1999, Suomen Voimisteluliiton kultainen ansiomerkki ja suuri ansiomerkki 2021 sekä Suomen Liikunnan ja Urheilun kultainen ansioristi 2019. Outi Havia on toiminut Jyryn johtokunnassa yli 40 vuotta, josta sihteerinä 20 vuotta sekä naisosaston puheenjohtajana vuodesta 2003.