Naiskoripallon historiaa Jyryssä vuodesta 1975 2000-luvulle

Koostaneet Sointu Fritze ja Pirjo KoskinenKoko 1970-luvun (kauteen 1983-84 saakka) Jyryn naisten valmentajana toimi legendaarinen Teuvo ”Teukka” Kinnunen. Hänen jälkeensä valmennuksesta 1980-luvun aikana vastasivat Kari Järvinen ja Marja ”Maikku” Miettinen, Jyväskylän yliopistosta valmistunut liikuntatieteen maisteri ja elämäntyönsä koripallon ja liikuntakulttuurin parissa tehnyt urheiluvaikuttaja. 

Pisimpään joukkuetta luotsannut Teuvo Kinnunen oli harvinaislaatuinen valmentaja, jolla oli suuri sydän. Hän näki tehtävänsä laajemmin kuin pelkästään taitojen opettajana ja otti huomioon myös pelaajien erilaiset lähtökohdat. Teukan volkkaribussilla kuljetettiin tyttöjä kaupungin laidalta toiselle, samoin sadoille pelimatkoille ympäri Suomea. Teuvo Kinnunen järjesti joukkueilleen vielä 1970-luvulla harvinaisia pelimatkoja mm. Norjaan ja Ruotsiin, mikä oli tavallaan myös kansainvälisyyskasvatusta. Yhteisöllisyys oli tärkeää, ja siihen kasvaneet pelaajat ovat edelleen tiiviisti yhteydessä toisiinsa.

Kuva 1

TUL:n liittojoukkueen ottelu Tallinnan Kalevia vastaan 1970-luvun lopulla

Helsingin Jyryn edustajina takarivissä 5. vas. Pirjo Halonen, keskirivissä 3. vas. Sonja Koponen, 4. vas. Sinikka Koskivirta, eturivissä  4. vas. Marja Reutsalo

Kuva 2

Helsingin Jyryn B-tytöt 1973

Takarivissä vas. Anne Lehto, Sinikka Koskivirta, Eija Rantala, Pirjo Halonen, Teuvo Kinnunen

Eturivissä vas. Eeva Messo, Sointu Heinänen, Anu Levänen, Anne Toivakka, Marja Reutsalo

”Hän (valmentaja Teuvo Kinnunen) oli ainutlaatuinen valmentaja. Jos nykypäivänä miettii, niin se, mitä me duunattiin silloin, niin ei kukaan valmentaja olisi sietänyt sitä. Me oltiin kyllä aika rämäpäistä porukkaa Itä-Helsingistä, monet Kontulasta. Oltiin aika vikkeliä liikkeissämme ja Teukka piti meistä hyvää huolta lempeästi. En osaa oikein edes kuvailla, miten merkityksellinen isähahmo hän oli meille kaikille. Ja sai meidät harjoittelemaan. Oltiin aika kilpailullista porukkaa.” 

Maikku Miettinen kertoo linkin takana löytyvällä videolla lisää Jyryn ajoista 1970-1980 luvulla. Helsingin Jyry – Maikku Miettinen – YouTube

1970- ja 80-luvuilla Jyryn tyttöjen ja naisten toiminta oli aktiivisimmillaan. Mestaruussarjassa joukkue pelasi kaudet 1976/77 (5. sija), 1977/78 (6. sija), 1978/79 (7. sija) ja 1983/84 (12. sija). TUL:n mestaruuksia jyryläiset saalistivat läpi 1970-luvun aina vuoteen 1980 asti (kuva Artikkeli sivulla). Jyryn naiset olivat kantavia voimia myös TUL:n liittojoukkueen kokoonpanoissa (kuva 1).

Naisten edustusjoukkueen lisäksi Jyryllä oli SM-sarjoihin menestyksekkäästi osallistuneita joukkueita kaikissa juniori-ikäluokissa. Myös naisten joukkueen jäsenet osallistuivat valmennukseen aktiivisesti oman pelaamisensa ohella. Junioritoiminta hiipui kuitenkin vähitellen 1980-luvun aikana (kuva 2).

Naisten maajoukkueessa Jyryn 1970-1980-luvun kasvateista ovat pelanneet mm. Marja Miettinen (os. Reutsalo), Merja Kivi, Kirsi Valta-Makkonen, Eeva Moilanen (os. Pohjola) ja Siisi Hirvikoski (os. Michele Andrew). Marja Miettinen toimi vuosina 1995-1999 myös naisten maajoukkueen päävalmentajana ja koripalloliiton valmennuspäällikkönä. 

Ns. kultakauden jälkeen pelaaminen jatkui eri divaritasoilla 1990-luvulla pelaajavalmentajien johdolla (kuva 4). Painopiste siirtyi 2000-luvulle tultaessa seniorisarjoissa pelaamiseen, joka on jatkunut aina 2020-luvulle asti. Uransa jo 1970-luvulla aloittaneista avainpelaajista mm. Pirjo Koskinen ja Eeva Moilanen olivat mukana ”Jyryttäret”-joukkueessa, joka voitti Savonlinnan OTB-turnauksen Leidit Golden 45+ -sarjan vuonna 2021 (kuva 5).

Kuva 4

Jyryttäret-joukkue Savonlinnan OTB-turnauksessa 2021

Helsingin Jyryn alkuperäisistä kasvateista mukana Pirjo Koskinen (2, vas.) ja Eeva Moilanen (6. vas.)

Jyryn naiset ovat jakaneet intohimonsa koripalloon ja urheiluun jälkikasvunsa kanssa, mikä on tuottanut Suomen huippu-urheilulle kaksi 2000-luvun suurta maajoukkuetähteä, koripalloilija Petteri Koposen ja jääkiekkoilija Mikko Koskisen. Myös he olivat 1990-luvulla äitiensä Sonjan ja Pirjon kanssa mukana sarjapeleissä, joissa kentän reunalla juoksevia jyryläisten lapsia oli parhaimmillaan 21 kerrallaan. Aina kun joku jyryläisistä teki korin, kuului katsomosta: ”Hyvä äiti!”.

OTSIKKOKUVA

Helsingin Jyryn naisten joukkue 1995

Takarivissä vas. Hanna Nyman, Pirjo Mikkonen, Lieko Vuorio, Pirjo Koskinen, Elisa Lindgren, Sini Hylli

Eturivissä vas.  Tuija Wallin, Eeva Rinne, Tuula Siren, Sonja Koponen