Lipstikka Golden Age Gym -festivaaleilla Italiassa

Maarit Ahola

Helsingin Jyryn Lipstikka tanssiryhmä esiintyi taidokkaasti Tanja Elorannan upealla koreografialla ”Broadway mielessäin” kahdella eri areenalla Pesarossa.  Lipstikan ikähaitari on 66-87-vuotiaisiin.  Tanssiryhmä on aiemminkin esiintynyt kansainvälisillä areenoilla ja tunnetaan tanssillisuudestaan ja omaperäisistä koreografioistaan. 

Golden Age Gym -festivaali

Lähes 2000 +50-vuotiasta 18 maasta osallistui Golden Age Gym 2018 voimistelu- ja tanssifestivaaliin Pesarossa, Italiassa 16-21.9.2018.  Lausuma ”Ikä on pelkkä numero” ja ”Yhdessä liikkuminen on riemukasta”, tuli mainiosti todennetuksi festivaalilla. Mukana oli 216 suomalaista mukaanlukien Helsingin Jyryn 12 tanssijaa.   12 suomalaista voimisteluseuraa, pohjoisin Sodankylästä, eteläisimmät Helsingistä ja Porvoosta esiintyivät ja osallistuivat eri liikunta-, tanssi- ja voimistelulajien ympärille rakennettuihin työpajoihin ja myös esiintyivät.  Norjalaiset olivat ylivoimaisesti suurin osallistujaryhmä: 57 seuraa ja 581 voimistelijaa/tanssijaa. 

Golden Gymin tunnin työpajoissa saattoi opetella uusia lajeja tai kerrata vanhaa ja ennen kaikkea tutustua muihin osallistujiin. Opetus oli ainakin puoliksi italiaksi!  Hyvin ymmärsimme. Kokeilla saattoi mm. zumbaa, salsaa, pilatesta, aerodancea, jazz-voimistelua, rytmistä voimistelua, rannikkosoutua, pyöräilyä, italialaisia kansantansseja.  Liikunnan iloa 25-30 asteen lämmössä ulkosalla. 

 

 Lukijat voivat mennä YouTubeen ja hakea hakusanalla ”Flash mob” festivaalin nimikkotanssin ja tanssia omaksi iloksensa.  

”Nuorempi” sukupolvi alkaa vallata tanssilattioita 60-70-luvun diskotanssilla ja rock and rollilla.  Matkan ehdottomia kohokohtia oli, kun järjestäjät huomasivat Lipstikan Jokke Lehtosen taidot tanssiyleisössä ja nostivat hänet iltadiskon lavalle. Joken ripaska teki hänestä kuuluisuuden, jota moikattiin kadullakin.

Liikuntatyöpajoissa, iltajuhlissa tutustui muunmaalaisiin ryhmiin ja kontaktitietoja vaihdettiin.  Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään Kreetan saarella Rethymnonissa Kreikassa vuonna 2020. Kannattaa aloittaa jo ohjelman harjoittelu.  Aivan tavallisilla taidoilla pärjää, mutta erottua pitää.  Vanhimmat esiintyjät lienevät olleet 90-vuoden kieppeillä.