Juhani Meskanen

Juhani Meskanen (s. 1963) on pitkän linjan jyryläinen ja toiminut aktiivisesti Helsingin Jyryssä eri tehtävissä jo varhaisesta lapsuudesta alkaen.

Meskanen on Jyryn yleisurheilujaoston vetäjä, urheilija sekä aktiivinen kilpailujen ja koulutustoiminnan järjestäjä. Hän on myös organisoinut vuosien ajan talkoita, joilla seuran toimintaa on voitu osaltaan rahoittaa.

Juhani tuli ensimmäisen kerran Helsingin Jyryn talkoisiin jo viisivuotiaana, vuonna 1968 isänsä, Jyryn tunnetun kestävyysjuoksijan Teuvo Meskasen, kanssa. Talkoissa pestiin ikkunoita, ja ne olivat Jyryn silloisen puheenjohtajan Osmo Michelssonin järjestemät. Jyryn jäsenkirjan Juhani sai oman muistikuvansa mukaan jo kuuden vuoden iässä vuonna 1969. Jyryn painijaostoon Juhani liittyi vuonna 1975 kilpailtuaan sitä ennen yleisurheilussa jo kaksi vuotta. 

Jyryssä Juhani on liikkunut monipuolisesti: Juhanin isä Teuvo toi hänet yleisurheilukilpailuhin jo lapsena, ja kavereidensa mukana Juhani liittyi Jyryn painijaostoon. Painin ansiosta hänen lihaskuntonsa vahvistui, mistä on ollut hyötyä urheilussa ja elämässä myöhemminkin.

 Tärkeimpänä urheilusaavutuksenaan Juhani Meskanen pitää sitä, että on urheilun ansiosta voinut ylläpitää aktiivista harrastusta ja terveitä elämäntapoja. Juhani on edustanut Jyryä useissa yleisen sarjan SM-kisoissa ja lisäksi hänellä on lukuisa määrä SM-mitaleita aikuisurheilusta. Kestävyysjuoksijana Juhani on saavuttanut erinomaisia tuloksia: esimerkiksi hänen ennätyksensä maratonilla on 2.33.56 (Vantaan maraton 6.10.1994), ja vielä 51-vuotiaanakin hän on juossut maratonin erinomaiseen aikaan 2.50.04 (Rotterdam 12.4.2015). 10 kilometrin ennätys Juhanilla on 31.54 vuodelta 1987, ja vielä 52-vuotiaana Juhani juoksi maantiekympin aikaan 35.19 (Aktia Cup, Vantaa 14.3.2015).

Urheilun lisäksi Juhani Meskanen on menestyksekäs valmentaja ja tapahtumien järjestäjä. Hän on valmentanut Jyryn edustusjuoksijoita sekä kuntoilijoita ja kuntourheilijoita oman urheilunsa ohella. Juhani alkoi pitää Helsingin Jyryn omaa maratonkoulua ensin pienelle piirille vuonna 1999. Laajemmassa mitassa maratonkoulun järjestäminen alkoi 2005, 

jolloin Juhani yhdessä Pirjo Kiveläisen kanssa aloitti säännöllisen maraton- ja juoksukoulutoiminnan. Syksystä kevääseen jatkuva maratonkoulu on toiminut joka vuosi siitä alkaen, ja sen lisäksi Juhani on järjestänyt vuosittain myös useita suppeampia muutaman viikon mittaisia juoksun alkeiskursseja. Maraton- ja juoksukoulussa on terveellisen ja pitkäjänteisen juoksuharrastuksen pariin tullut vuosien aikana satoja juoksijoita. 

Erilaisia kilpailuita Juhani Meskanen on järjestänyt vuosittain useita 1990-luvulta asti. Näkyvin Juhanin järjestämä Helsingin Jyryn kilpailutapahtuma on Helsinki Spring Marathon, joka kerää vuosittain useita satoja juoksijoita kilpailemaan Helsingin Pukinmäen ympäristöön 10 km, puolimaratonin ja maratonin sekä lasten yhden kilometrin matkoille.

Urpo Nikanne