RASTIT KIEHTOVAT ENTISTÄ USEAMPIA - MIKSI?

Suunnistuksen monipuolisuus – järjen ja kunnon jatkuva tasapainottelu – vetävät yhä enemmän väkeä metsiin juoksemaan, kävelemään tai pyöräilemään rastien perässä. Toista tuhatta eri-ikäistä ja –kuntoista ryntää viikoittain uusmaalaisiin metsiin tyydyttääkseen löytämisen haluaan ja luonnossa liikkumisen tarvettaan. Rasteilla tapaamme juuri koulunsa aloittaneita tai jo pitkään eläkkeellä olleita, ensimmäistä kertaa mukaan tulleita tai suunnistusmaailman huipulla olevia Marika Mikkoloita tai Jani Lakasia.

Suunnistus tekee meistä tasa-arvoisia, sillä jokainen meistä tekee virheitä ja tuntee itsensä välillä tosi tyhmäksi. Siinä onkin ehkä osa lajin viehätyksestä, sillä opimme joka kerta jotakin uutta ja saamme tehdä sen omassa rauhassamme kenenkään pilkkaamatta. Tosin aikahan voi paljastaa harharetkemme, mutta silloinkin meillä on tarjolla tukku hyviä selityksiä. Kompassi ei toiminut, kartta ei täsmännyt, toinen suunnistaja harhautti, hirvi juoksutti väärään suuntaan tai hyvä sienipaikka pysäytti. Ja ainahan voi sanoa, ettei aikaa tarvitse ottaa. 

Suunnistus on yksilölaji, mutta sitä voi harrastaa yhdessä ja yhtä aikaa kaverin tai perheen kanssa. Jokaiselle löytyy sopiva reitti kuljettavaksi kunnon ja taidon mukaan. Ja silti jälkeenpäin löytyy paljon keskusteltavaa reitinvalinnoista ja muista yhteisistä kokemuksista. 
Uusmaalaiset maastot ovat monipuolisia, toisinaan polkuvoittoisia kaupunkien lähimaastoja tai joskus erämaisia korpimaastoja, toisinaan tehokkaasti hoidettuja talousmetsiä, mutta välillä myös luonnonvaraisia aarnimetsiä. Kalliot, kankaat, suot ja lehdot vaihtelevat alinomaa tarjoten monipuolisia elämyksiä keväästä syksyyn – lumesta lumeen.

Suunnistavan Uudenmaan seurat toivottavat rasteilleen tervetulleiksi vanhat tutut ja uudet tulokkaat. Tästä kalenterista voit valita itsellesi ja kaverillesi sopivimmat tapahtumat. Rastikalenterin tiedot löytyvät myös useista lehdistä ja Internet-sivuiltamme www.suunnistavauusimaa.fi .  Netistä löytyy paljon lisää alueen suunnistuksesta ja linkit seurojen sivuille.

Nautinnollisia hetkiä  rastien parissa kesällä 2002 

Jorma Helin