Tie ohjaajaksi, koreografiksi, suurtapahtumien järjestäjäksi
1970–80-luvuilla Anja toimi aktiivisesti kilpailijana ja ohjaajana Jyryssä. Seurassa tuettiin ohjaajien koulutusta. Anja kävi valmentajakoulun ja ohjaajakursseja kesäisin Kisakeskuksessa. Kisakeskuksen kurssit olivat hyvin järjestettyjä, joilla usein oli ulkomaalaisia valmentajia mm. Neuvostoliitosta ja Tšekkoslovakiasta. TUL:n ammattitaitoinen ja paneutunut koulutussihteeri Eila Uitto vastasi kursseista, joilla aina oppi jotakin uutta ja tapasi muita valmentajia.
Anja toimi naisten ja teinien kilpailujoukkueiden koreografina ja ohjaajana sekä pienten aloittelevien tyttöjen ohjaajana ja naisten kuntotunnin vetäjänä vuosia. Anjan lausuma: ”Jos haluaa tuloksiin päästä, joukkueen pitää pysyä koossa. Samanlainen liikuntakieli, ryhmähenki”, pätee hyvin nykyisinkin. Tuohon aikaan seurassa oli pienten aloittelevien tyttöjen jumppaa, kaiken ikäisiä teinejä, kuntojumppaa ja naisten joukkue. Liikkeitä opastettiin, mikä oli hauskaa.
Anja on tehnyt monia voimisteluohjelmia ja tansseja eri joukkueille. Naisten joukkueelle tehty Nostalgia-tanssi Albinonin Adagion musiikkiin on jäänyt erityisesti mieleen. Nostalgia esitettiin mm. YYA-juhlissa Kulttuuritalolla. Presidentti Urho Kekkonenkin oli paikalla.
Rytminen voimistelu teki tuloaan Suomeen. Anja valmensi Outi Haviaa rytmisen voimistelun kisoihin. Outi Havia kertoo, että hän kävi Anjan kanssa aamuisin treenaamassa Kulttuuritalolla ennen töihin menoa. Outi osallistui ensimmäisiin rytmisen kilpailuihin nauhalla Anjan valmennuksessa. Kilpakumppaneina oli esimerkiksi Hilkka Ahde ja seuratoveri Eeva Reiman. ”Anja oli kannustava valmentaja, joka arvosti valmennettavaansa”, kertoo Outi. Yksilövoimistelu oli haastavaa, joten Outikin jatkoi joukkuevoimistelun parissa, kilpaillen ja esiintyen. Anja oli useita vuosia Outin ohjaajana joukkuevoimistelussa, minkä jälkeen Terttu Nenonen jatkoi.
Anja valmensi Jyryn teini-ikäisten joukkuetta, joka sai Tampereella vuonna 1980 pidetyissä kisoissa Parhaan ohjelman palkinnon. Samoissa kilpailuissa hän voimisteli yli 35-vuotiaiden joukkueessa, mutta joutui vetäytymään kesken kisan, kun akillesjänne katkesi. Teinijoukkueen jälkeen Anja ohjasi Jyryn pikkutyttöjä.
Ensimmäisen suuren joukon ohjelman Anja suunnitteli Maija-Liisa Pitkän kanssa SAK:n 75-vuotisjuhliin Stadionille. 1000 naista esitti Työn sinfonia -ohjelman, johon seuran säestäjä Mick Hanian oli tehnyt hienon musiikin.
Anja muistaa hyvin myös vuoden 1989 TUL:n liittojuhlan, jonka finaaliesitystä hän oli Terttu Nenosen kanssa suunnittelemassa ja järjestämässä. Oli ensimmäinen kerta, kun liittojuhlissa olivat kaikki ryhmät yhdessä finaalissa. Se oli jännittävä tehtävä, miten saada ryhmät kentälle ja liikkumaan yhdessä. Se onnistui kuitenkin hyvin, ja liikunnan ilo ja joukon yhtenäisyys tuli ilmi. Vuoden 1999 finaalin koreografia oli jo helpompi. Anjan ja Tertun lisäksi mukana oli kolmas kokenut jyryläinen Maija-Liisa Pitkä. Upeita muistoja tuovat mieleen Suur-Helsingin piirin piirijuhlat.
Monipuolinen liikuntavalikoima läpi elämän
Anjan seurahistoriassa yhdistyy tanssi, voimistelu ja luistelu. Jyryn lisäksi Anja oli mukana pikaluistelussa: Helsingin Työväen Luistelijoiden (HTL) puheenjohtajana, Suomen Luisteluliiton hallituksessa ja TUL:n luistelujaoston puheenjohtajana. Luistelun pariin hän joutui miehensä Juhani Järvisen kautta. Lähituntuma luisteluun jatkui paitsi hallinto-, johto- ja toimitsijatehtävien ohella myös poikansa Timon kanssa. Anja on luistellut paljon taitoluistimilla, mutta vaihtoi pikaluistimiin, sillä Oulunkylän tekojääradalla saattoi luistella vain niillä. Kannustajan ja järjestöihmisen roolit ovat merkittäviä. Luistelun kautta hänet valittiin myös Olympiakomitean hallitukseen. HTL oli hänelle toinen merkittävä seura Helsingin Jyryn ohella.
Ahkera seuratoimija
Helsingin Jyryssä Anja Järvinen on ollut johtokunnan jäsenenä ja naisosaston varapuheenjohtajana. Suomen Voimisteluliitossa hän toimi yhden kauden. Anja oli TUL:n Suur-Helsingin piirin naisosastossa ensin varapuheenjohtaja ja sitten puheenjohtaja vuodesta 1976 lukuisia vuosia. Hän toimi TUL:n voimistelukisoissa tuomarina.
TUL:n Suur-Helsingin piirin naisjaosto järjesti aina yhteisen syystapahtuman Kisakeskuksessa. Anja toteaa, että tänä päivänä ei ehkä ole vastaavanlaista kokonaisvaltaista jäsenen mukaansatempaavaa järjestötoimintaa. Seurat ovat eriytyneet lajeittain. Lajien välinen toiminta on vähäistä.
Työväen Urheiluliitto juhli 74. vuosipäiväänsä palkitsemalla parhaitaan. Liiton varapuheenjohtaja Anja Järvinen sai 16. TUL:n maljan. Tunnustus on myönnetty jäsenelle, joka on pitkäaikaisella ja esimerkillisellä toiminnallaan edistänyt liiton periaatteiden ja tavoitteiden toteuttamista.
Korkealle Kansan Kunto -Helmimerkki on TUL:n arvokkain huomionosoitus, joka myönnetään erittäin ansioituneille henkilöille siten, että merkkiä voi olla korkeintaan vain kymmenellä elossa olevalla henkilöllä. Anja sai sen vuonna 1995 (Nro 18). Helmi-merkin ensimmäinen saaja oli Urho Kekkonen. TUL:n Helmi -merkkiläisille luovutettiin TUL100-juhlamitali 100-vuotisjuhlassa vuonna 2019. Juhlamitalin saivat samassa tilaisuudessa TUL:n kunniapuheenjohtaja Matti Ahde, Osmo Hekkala, Anja Järvinen, Anja Auvinen, Kalevi Olin, Birgitta Kervinen ja presidentti Tarja Halonen.
Anja on ollut mukana TUL:n Suur-Helsingin piirin historiikin suunnittelussa ja haastateltuna. Historiikki julkaistiin 2018. Samoin hän on ollut suunnittelemassa vuonna 2022 järjestettäviä Helsingin Jyryn 120-vuotisjuhlia.