Anja Järvinen

Anja Järvinen on tehnyt pitkän rupeaman urheilun ja liikunnan parissa Työväen Urheiluliiton (TUL), Olympiakomitean, Olympia-Akatemian, Suomen Luisteluliiton sekä Helsingin Jyryn ohjaus-, kouluttaja- ja johtotehtävissä. Anja tuntee Suomen urheilukenttää monesta näkökulmasta. 

Anja Järvinen on ollut lapsesta nykypäivään Helsingin Jyryssä voimistelijana, kilpaillut, kouluttanut, valmentanut, ohjannut voimistelua, tehnyt koreografioita ja organisoinut suuria liikuntatapahtumia. Hän on toiminut TUL:ssa, seuratasolla Jyryn lisäksi Helsingin Työväen Luistelijoissa, Suomen Luisteluliitossa, Suomen Voimisteluliitossa, Olympiakomiteassa ja Olympia-Akatemiassa johtotehtävissä.  Näkökulma on laaja kuntoliikunnasta aina huippu-urheiluun asti. Voimistelu ja tanssi sekä pikaluistelu ovat olleet hänen lajejaan. Helsingin Jyryn voimistelujoukkueessa hän oli voittamassa useita TUL:n mestaruuksia.

Anja Nykänen syntyi 6.3.1936 Helsingissä. Hänen isänsä Adi Nykänen oli kotoisin Pieksämäeltä ja äiti Siiri Kallislahdesta (Savonlinna). Äiti oli ompelija, ompeli pukuja tyttärilleen Anjalle ja Railille, joka myös voimisteli Jyryn edustusjoukkueessa.  Isä oli peltiseppä.  Lapsuuden kodit olivat Vallilassa ja Kalliossa.  

Anja kävi Kallion yhteiskoulua ja luki tuolloin pitkää englantia. Hän opiskeli ruotsia ja englantia Helsingin yliopistossa valmistuen 1956. Työurasta 29 vuotta hän toimi kielten opettajana Myllypuron koulun ala-asteella. Eläkkeelle Anja jäi 60-vuotiaana vuonna 1996. 

Vuonna 1958 Anjasta tuli Järvinen. Aviopuoliso oli Juhani Järvinen, pikaluistelun maailmanmestari vuodelta 1959, vuoden suosituin suomalainen, vuoden urheilija, Kuuluisuudet ratissa -pystinkin saanut.  Tätä kautta Anjakin tuli luistelun piiriin.  Pariskunnan lapset Jari ja Timo löysivät harrastuksensa liikunnan parista. Jari (syntynyt 1959) pelasi jalkapalloa Ponnistuksessa, ja Timo (syntynyt 1966) pelasi jalkapalloa Valtissa ja luisteli Helsingin Työväen Luistelijoissa (HTL).  Hän luisteli HTL:ssa, hänellä on useita Suomen mestaruuksia ja hän oli Suomen edustaja kaksissa Olympialaisissa. Aktiiviuransa jälkeen Timo toimi Suomen Luisteluliiton valmentajana ja asuu nykyisin Sveitsissä.

Liikunnasta tuli Anjalle tärkeä harrastus ja osa identiteettiä jo lapsena

Anjan houkuttelivat voimistelun pariin Helsingin Jyryn voimisteluharjoitukset Kallion koululla. Vuosi oli 1945.  Uudelleen perustettujen Työväen Urheiluliiton (TUL) ja Helsingin Jyryn jäsenmäärät nousivat sodan jälkeisinä vuosina kohisten.  Mainittakoon, että 40-luvun lopulla sodan jälkeen urheiluseurat ja liikuntaryhmät pursusivat innokkaita lapsia ja nuoria. Kallion koulun salikin oli tupaten täynnä pikkutyttöjä.  

Vuonna 1946 järjestettiin TUL:n ensimmäiset liittojuhlat, joihin Anjakin osallistui tyttöjen ohjelmassa. Hänelle oli valtava elämys voimistella Stadionin nurmella yhdessä satojen tyttöjen kanssa. 

Anjalle Helsingin Jyryn voimisteluharjoitukset ovat olleet tärkeitä lapsesta lähtien.  Niissä harjoiteltiin yhdessä voimistelu- ja tanssiohjelmia. Yhteishenki oli hyvä ja syntyi läpi elämän kestäneitä ystävyyssuhteita.  Sieltä hän sai kipinän seuratoiminnan aktiiviksi.  ”Jäsenmaksut olivat pienet. Puvut kilpailuihin saatiin useimmiten seuralta, joten pystyi olemaan seurassa.”  

Jyryn nuorisotoiminta lähti liikkeelle seuran uudelleen perustamisen myötä. Seuran toimisto Viidennellä linjalla oli paikka, jossa eri lajien nuoret tapasivat toisiaan kulttuuriharrastusten parissa. Oli mm. lausuntakuoro, kisällipojat ja tytöt. Liitto ja piiritasolla järjestettiin henkisiä kilpailuja, joihin seuran ryhmät osallistuivat aktiivisesti. Seuran yhteiset kevätjuhlat ja joulujuhlat keräsivät yhteen lajien harrastajat, usein Kulttuuritalolla.  ”Vaikka jokaisella oli oma laji, puhalsimme yhteiseen hiileen”, toteaa Anja.  

Anja pääsi mukaan Jyryn tyttöjen voimistelujoukkueeseen, jossa olivat myös Rauni Koskinen ja Pirkko Pyykkönen, Jyryn voimisteluvalmentajan Elma Pyykkösen tytär. 16-vuotiaana hän aloitti naisten joukkueessa. Joukkue voitti TUL:n mestaruuden 1953 (Kuva kunniakirjasta). Jyryn voimistelujoukkue, johon Anjakin kuului, voitti TUL:n mestaruuksia aina vuoteen 1968 asti. Voittosarja jatkui vielä 70-luvun alkupuolella. Mestaruudet voittanut naisjoukkue oli lähes sama koko voittosarjan ajan. Kilpailevia seuroja olivat mm. Helsingin Kotkat, Turun Jyry ja Porin Pyrintö.  Vuonna 1969 TUL:n mestaruusmerkillä palkittiin Anja Järvinen ja mm. Terttu Nenonen, Rauni Koskinen, Eila Tauriala, Onerva Rintala, Sisko Salonen ja Maija-Liisa Pitkä. Kaikki naiset ovat jättäneet jälkensä Jyryn voimisteluun ja toimintaan. 

Kannustajien joukko esiintymis- ja kilpailumatkoilla oli merkittävä tuki. Seuran puheenjohtaja Osmo Michelsson saattoi lähteä vaimonsa Lahjan kanssa kannustamaan ryhmää. 

Voimisteluharrastus vei myös ulkomaille. Anjan ensimmäisellä ulkomaan matkalla Bukarestiin vuonna 1953 oltiin kolme viikkoa. Matkustettiin junalla Neuvostoliiton kautta Bukarestin nuorisofestivaaleille. Asemilla oli valtavasti nuoria, joiden kanssa laulettiin ja tanssittiin.  Entisen kuninkaan hevoshallit monine rakennuksineen, jälkiruoaksi saadut suklaaleivokset ja mukavat miestarjoilijat jäivät pysyvästi mieleen.  Jyryn voimistelijoiden joukkue oli iso, ja kaikki majoittuivat samassa huoneessa.  Nuorisofestivaalien avajaiset stadionilla, marssi stadionin läpi oli sykähdyttävä elämys.   Vuonna 1955 Anja oli mukana Varsovan nuorisofestivaaleilla.  Joukkueella oli paljon esiintymisiä ja ”tapasimme paljon muiden maiden urheilijoita”.  1972 oltiin Suomen Nuorison viikolla DDR:ssä – lukuisia esiintymisiä, kivoja tilaisuuksia. Matkasta on olemassa raportti Anjan esitelmämuistiinpanoineen.  Matkojen tuloksena on tullut monia kansainvälisiä ystäviä. 

Seuran valmennus oli korkeatasoista, ammattitaitoista ja monipuolista. Harjoituksissa ei harjoiteltu vain voimisteluohjelmia vaan myös tansseja. Ohjaamassa oli myös tunnettuja tanssitaiteilijoita kuten Elsa Sylvestersson (balettitanssija ja koreografi).  Mm. Aino Numminen (Helsingin kaupungin liikunnan ohjaaja) opetti pallo-ohjelmaa.   Noihin aikoihin elävä musiikki säesti voimistelua.  Eine Töyri soitti pianistina vuosikymmeniä. Hän on levyttänyt mm. Kuntorytmejä. Hän teki ohjelmiin musiikin, säesti kilpailuissa ja harjoituksissa.   

Joukkuevoimistelu on ilmaisullista liikettä. Perusvoimistelutaidot muodostavat lajin pohjan.  Keskustaliikunta, jossa vartalon liike virtaa ja jatkuu, miten liike etenee käsistä, sormenpäistä, tasapaino, piruetit, pyörähdykset, hypyt ovat tärkeitä liikkeitä. Niihin yhdistyvät liikunnan lisäksi rytmisyys, luovuus, esteettisyys ja esiintyjien ilmaisullisuus. Joukkuevoimistelun ohjelmissa korostuu esiintyjien ilmaisullisuus ja ohjelman kokonaisvaltaisuus.



 

Tie ohjaajaksi, koreografiksi, suurtapahtumien järjestäjäksi

1970–80-luvuilla Anja toimi aktiivisesti kilpailijana ja ohjaajana Jyryssä.  Seurassa tuettiin ohjaajien koulutusta.  Anja kävi valmentajakoulun ja ohjaajakursseja kesäisin Kisakeskuksessa. Kisakeskuksen kurssit olivat hyvin järjestettyjä, joilla usein oli ulkomaalaisia valmentajia mm. Neuvostoliitosta ja Tšekkoslovakiasta. TUL:n ammattitaitoinen ja paneutunut koulutussihteeri Eila Uitto vastasi kursseista, joilla aina oppi jotakin uutta ja tapasi muita valmentajia.  

Anja toimi naisten ja teinien kilpailujoukkueiden koreografina ja ohjaajana sekä pienten aloittelevien tyttöjen ohjaajana ja naisten kuntotunnin vetäjänä vuosia. Anjan lausuma: ”Jos haluaa tuloksiin päästä, joukkueen pitää pysyä koossa. Samanlainen liikuntakieli, ryhmähenki”, pätee hyvin nykyisinkin.  Tuohon aikaan seurassa oli pienten aloittelevien tyttöjen jumppaa, kaiken ikäisiä teinejä, kuntojumppaa ja naisten joukkue.  Liikkeitä opastettiin, mikä oli hauskaa. 

Anja on tehnyt monia voimisteluohjelmia ja tansseja eri joukkueille. Naisten joukkueelle tehty Nostalgia-tanssi Albinonin Adagion musiikkiin on jäänyt erityisesti mieleen.   Nostalgia esitettiin mm. YYA-juhlissa Kulttuuritalolla.  Presidentti Urho Kekkonenkin oli paikalla. 

Rytminen voimistelu teki tuloaan Suomeen.  Anja valmensi Outi Haviaa rytmisen voimistelun kisoihin.  Outi Havia kertoo, että hän kävi Anjan kanssa aamuisin treenaamassa Kulttuuritalolla ennen töihin menoa. Outi osallistui ensimmäisiin rytmisen kilpailuihin nauhalla Anjan valmennuksessa. Kilpakumppaneina oli esimerkiksi Hilkka Ahde ja seuratoveri Eeva Reiman. ”Anja oli kannustava valmentaja, joka arvosti valmennettavaansa”, kertoo Outi. Yksilövoimistelu oli haastavaa, joten Outikin jatkoi joukkuevoimistelun parissa, kilpaillen ja esiintyen. Anja oli useita vuosia Outin ohjaajana joukkuevoimistelussa, minkä jälkeen Terttu Nenonen jatkoi.

Anja valmensi Jyryn teini-ikäisten joukkuetta, joka sai Tampereella vuonna 1980 pidetyissä kisoissa Parhaan ohjelman palkinnon. Samoissa kilpailuissa hän voimisteli yli 35-vuotiaiden joukkueessa, mutta joutui vetäytymään kesken kisan, kun akillesjänne katkesi. Teinijoukkueen jälkeen Anja ohjasi Jyryn pikkutyttöjä. 

Ensimmäisen suuren joukon ohjelman Anja suunnitteli Maija-Liisa Pitkän kanssa SAK:n 75-vuotisjuhliin Stadionille. 1000 naista esitti Työn sinfonia -ohjelman, johon seuran säestäjä Mick Hanian oli tehnyt hienon musiikin. 

Anja muistaa hyvin myös vuoden 1989 TUL:n liittojuhlan, jonka finaaliesitystä hän oli Terttu Nenosen kanssa suunnittelemassa ja järjestämässä.  Oli ensimmäinen kerta, kun liittojuhlissa olivat kaikki ryhmät yhdessä finaalissa.  Se oli jännittävä tehtävä, miten saada ryhmät kentälle ja liikkumaan yhdessä. Se onnistui kuitenkin hyvin, ja liikunnan ilo ja joukon yhtenäisyys tuli ilmi.  Vuoden 1999 finaalin koreografia oli jo helpompi.  Anjan ja Tertun lisäksi mukana oli kolmas kokenut jyryläinen Maija-Liisa Pitkä. Upeita muistoja tuovat mieleen Suur-Helsingin piirin piirijuhlat.

Monipuolinen liikuntavalikoima läpi elämän

Anjan seurahistoriassa yhdistyy tanssi, voimistelu ja luistelu.  Jyryn lisäksi Anja oli mukana pikaluistelussa: Helsingin Työväen Luistelijoiden (HTL) puheenjohtajana, Suomen Luisteluliiton hallituksessa ja TUL:n luistelujaoston puheenjohtajana. Luistelun pariin hän joutui miehensä Juhani Järvisen kautta. Lähituntuma luisteluun jatkui paitsi hallinto-, johto- ja toimitsijatehtävien ohella myös poikansa Timon kanssa.  Anja on luistellut paljon taitoluistimilla, mutta vaihtoi pikaluistimiin, sillä Oulunkylän tekojääradalla saattoi luistella vain niillä. Kannustajan ja järjestöihmisen roolit ovat merkittäviä.  Luistelun kautta hänet valittiin myös Olympiakomitean hallitukseen. HTL oli hänelle toinen merkittävä seura Helsingin Jyryn ohella.

Ahkera seuratoimija

Helsingin Jyryssä Anja Järvinen on ollut johtokunnan jäsenenä ja naisosaston varapuheenjohtajana.  Suomen Voimisteluliitossa hän toimi yhden kauden.  Anja oli TUL:n Suur-Helsingin piirin naisosastossa ensin varapuheenjohtaja ja sitten puheenjohtaja vuodesta 1976 lukuisia vuosia.  Hän toimi TUL:n voimistelukisoissa tuomarina.

TUL:n Suur-Helsingin piirin naisjaosto järjesti aina yhteisen syystapahtuman Kisakeskuksessa.  Anja toteaa, että tänä päivänä ei ehkä ole vastaavanlaista kokonaisvaltaista jäsenen mukaansatempaavaa järjestötoimintaa. Seurat ovat eriytyneet lajeittain. Lajien välinen toiminta on vähäistä.   

Työväen Urheiluliitto juhli 74. vuosipäiväänsä palkitsemalla parhaitaan. Liiton varapuheenjohtaja Anja Järvinen sai 16. TUL:n maljan. Tunnustus on myönnetty jäsenelle, joka on pitkäaikaisella ja esimerkillisellä toiminnallaan edistänyt liiton periaatteiden ja tavoitteiden toteuttamista.

Korkealle Kansan Kunto -Helmimerkki on TUL:n arvokkain huomionosoitus, joka myönnetään erittäin ansioituneille henkilöille siten, että merkkiä voi olla korkeintaan vain kymmenellä elossa olevalla henkilöllä.  Anja sai sen vuonna 1995 (Nro 18). Helmi-merkin ensimmäinen saaja oli Urho Kekkonen. TUL:n Helmi -merkkiläisille luovutettiin TUL100-juhlamitali 100-vuotisjuhlassa vuonna 2019.  Juhlamitalin saivat samassa tilaisuudessa TUL:n kunniapuheenjohtaja Matti Ahde, Osmo Hekkala, Anja Järvinen, Anja Auvinen, Kalevi Olin, Birgitta Kervinen ja presidentti Tarja Halonen. 

Anja on ollut mukana TUL:n Suur-Helsingin piirin historiikin suunnittelussa ja haastateltuna. Historiikki julkaistiin 2018. Samoin hän on ollut suunnittelemassa vuonna 2022 järjestettäviä Helsingin Jyryn 120-vuotisjuhlia.

 

Anja kertoo, että TUL:lla oli myös paljon kansainvälistä toimintaa, CSIT:n vuosikokoukset, joihin Anjakin osallistui ja lisäksi urheilukilpailuja, joihin TUL:n urheilijoita osallistui. TUL oli suuri ja hyvin toimiva liitto.  Sen merkitys on pienentynyt.  Nyt TUL:n toiminta on huomattavasti pienempää. Lajiliitot ovat tulleet mukaan voimakkaasti. Aika on muuttunut.

Johtotehtävissä Olympia-Akatemiassa 

Anja tuntee Suomen urheilukenttää monesta näkökulmasta. Hän on ollut lapsesta nykypäivään Helsingin Jyryssä voimistelijana, kilpaillut, kouluttanut, valmentanut, ohjannut voimistelua, tehnyt koreografioita, organisoinut suuria liikuntatapahtumia, toiminut TUL:ssa, Helsingin Jyryssä, Suomen Luisteluliitossa, Suomen Voimisteluliitossa, Olympiakomiteassa ja Olympia-Akatemiassa johtotehtävissä.  Näkökulma on laaja kuntoliikunnasta aina huippu-urheiluun asti. 

Anja valittiin TUL:n edustajana ensin Olympiakomiteaan, missä hän toimi 12 vuotta. Kosti Rasinperä perusti vuonna 1987 Olympia-Akatemian, jonka valtuustoon Anja valittiin ensin ja sitten hallitukseen työskennellen siellä 16 vuotta.  Olympiakomitean sihteeri oli myös Akatemian sihteeri. Olympia-Akatemian tehtävä on pitää yllä ja kehittää olympia-aatetta, edistää olympialiikkeen eettisiä ja kasvatuksellisia arvoja. Fair play – reilupelikeskustelut, yhteishenki, positiivisuus urheilussa, solidaarisuus, suvaitsevaisuus ja rauhan aate olivat teemoja.  Materiaalia tuotettiin koululaisolympialaisiin. Anjan omalla koululla järjestettiin olympialaiset kahdesti avajaisineen, marsseineen ja kilpailuineen. Pirjo Häggman oli jakamassa mitaleita vuonna 1995.  Pojat tekivät mitalit käsitöissä, tytöt laittoivat nauhat. Lipun kannosta kilpailtiin.

Nykypäivä

Jarmo Niemenkari on tehnyt Anjasta haastattelun Kallio-lehteen 70-vuotispäivien kunniaksi vuonna 2006.  70-vuotisjuhlia juhlittiin komeasti Suomi-Neuvostoliitto-seurassa.  Tänä vuonna eli 2021 Anja täytti 85 vuotta. Keskustelimme Anjan kanssa, miten 70-vuotisjuhlia seurannut 15 vuotta on mennyt. Vuonna 2006 hän toimi Olympia-Akatemian puheenjohtajana ja totesi syntymäpäivähaastattelussa, että Olympia-Akatemian arvot oli samat kuin, mitä painotettiin 1950-luvun festivaalimatkoilla ja TUL:ssa eli rauhan aate. Anja on ollut Helsingin Jyryn naisosaston varapuheenjohtaja ja on edelleen Jyryn naisosaston jäsen.  Hän on harrastanut voimistelun ja tanssin lisäksi golfia.

Anja veti Jyryssä muutama vuosi sitten maanantain hikijumppaa ja tanssi Lipstikassa. Nykyisistä lipstikkalaisista Eila Tauriala ja Outi Havia ovat aloittaneet tai olleet hänen ohjauksessaan.  Anja oli mukana esittämässä Tanja Elorannan Broadway in my Mind sekä 2020 TUL:n ryhmätanssin mestaruuskilpailuissa ”Hahmot liikkeellä” -esityksessä. Koronavuoteen asti hän on harrastanut neljää lajia per viikko. Koronavuosi hankaloitti liikuntaa: jalkapohjat, nilkat ja pohkeet alkoivat vaivata. Nyt jalkapohjien hermotus on oikkuillut ja tasapainossa on hankaluuksia. Anjan mukaan omaan tahtiin tehty kuntosaliharjoittelu sopii hänelle: Jollei liiku, lihaskunto heikkenee.  Ikääntyvä henkilö tarvitsee lihasmassaa ja nivelet tiheää liikkumista.

Maarit Ahola

LÄHTEET:

Anja Järvisen haastattelut 6.4.2021, 23.8.2021

Jarmo Niemenkari: Flemarin tyttö Anja Järvisen sydän sykkii liikunnalle. Kallio-lehti 

Helsingin Jyry – 75 vuotta työläisurheilua. Leena Pääkkönen-Laine.  1978

Mäkinen Mikko: Vakuuttavaa ja vaikuttavaa liikettä. Suomen Työväen Urheiluliiton Suur-Helsingin piirin vaiheet vuodesta 1919. Edita 2018. 

Sarje A. 2009. Voimisteleva nainen Suomen kansakunnan symbolina. Liikunta & Tiede 46 (6), 41–47 (sisältää Anjan haastattelun)

TUL:n historiaa http://www.tul.fi/main.site?action=siteupdate/view&id=208

Aino Sarje kirjoittaa voimistelun historiasta Voimisteluliitolle